Laos: Bolaven Plateau - Reisverslag uit Champasak, Laos van downunderdebbie - WaarBenJij.nu Laos: Bolaven Plateau - Reisverslag uit Champasak, Laos van downunderdebbie - WaarBenJij.nu

Laos: Bolaven Plateau

Blijf op de hoogte en volg

19 November 2017 | Laos, Champasak

Nadat ik woensdagavond eindelijk in de nachtbus richting Pakse zat, brak er een lange nacht aan... Als ik alles bij elkaar een uur heb geslapen, is het veel. Naast de onfrisse geuren die voorbij kwamen, lukte het ook niet echt om rustig te liggen. Zoals eerder geschreven, stoppen de straten soms ineens of er zitten diepe kuilen in de weg. Nu heb ik ooit bij een ehbo cursus geleerd hoe je de stabiele zijligging moet toepassen en dat heb ik ook maar bij mezelf geprobeerd. Het hielp een beetje ;-) 1 ding weet ik zeker: nooit geen nachtbus meer voor mij!
Om 6.30 uur werden we 's ochtend de bus uit gedirigeerd op het busstation Pakse. Mijn privé chauffeur stond na 10 minuten voor me en heeft me naar mijn resort op het Bolaven Plateau, het Sinouk Coffee Resort, gebracht. En wat een heerlijk resort is het!! De temperatuur is heerlijk, de natuur prachtig en wat een rust! Nadat ik naar mijn kamer was gebracht, heb ik een rondleiding gekregen door de koffiebonen plantage. Daarna heb ik heerlijk in het zonnetje gezeten met een mooi uitzicht. Na een lunch en een plons in het zwembad, naar mijn kamer gegaan om even uit te rusten en te douchen.
Daarna een biertje gedronken en ook al zijn er donkere wolken opgekomen en rommelt het in de verte, het blijft hier relaxed met het geluid van stromende water op de achtergond.
Het Bolaven Plateau staat bekend om zijn koffieplantages en zijn volkeren. De grootste bevolkingsgroep zijn de Laven. Ja, ze bestaan echt en niet alleen in de Efteling!
Bij het naar bed gaan zit er een baby gekko in mijn kamer en een grote kikker zit in de hoek bij mijn deur. Verder hoor je alleen maar geluiden van allerlei dieren, ik zit midden in de jungle!
De volgende dag krijg ik een tour van een van de personeelsleden over het Boloven Plateau. We rijden langs watervallen, een authentiek dorpje en hebben een heerlijke lunch bij één van de watervallen, samen met een Frans stel. Daarna moest er gedronken worden en kregen we allerlei soorten (zelfgebrouwen) rijstwhiskey voorgeschoteld, allemaal even sterk... In een aantal van de flessen zaten dieren, zoals schorpioenen, die een helende werking zouden hebben.
Het was een heerlijke dag.
Bij het naar bed gaan zit er een klein spinnetje en 2 slakken naast de wc in de badkamer. Met de gedacht dat wanneer ik 's nachts naar de wc toe moet, ik uit moet kijken dat ik niet op een slak stap, duik ik mijn bedje in. Om 4.30 uur werd ik wakker om naar de wc te gaan. 1 slak zat op de muur en 1 op de wc-rol. Aangezien ze hier onderweg van de Franse wc's hebben, zit er altijd een wc rol in mijn tas, dus dat was geen probleem. Echter, toen ik op de wc zat, bleek er een gigantische spin op de andere muur te zitten. Ik kan dus echt niet meer slapen in de wetenschap dat zo'n beest er zit!! Dus ik heb mijn tas ingepakt, een personeelslid aan zijn arm gegrepen om te helpen mijn zooi van de douche te halen (die met eetstokjes de spin wilde weghalen, maar die was dus al weg...).
Nog een laatste ontbijtje en daarna wordt ik weer opgehaald. De tour die ik de dag ervoor had gehad, moest ik nog betalen. Afgesproken was 150 en ik dacht dus Kip (Laotiaans betaalmiddel). Bleek het 150 dollar te zijn. Echt te belachelijk voor woorden!! Toen ik zei dat ik het niet had, wilden ze wel even meerijden naar een pinautomaat. Ik was echt totaal verbaasd. 150 dollar!! Dat is in Laos zoveel geld, en dat alleen maar om mij rond te rijden.
Ik heb mijn lesje geleerd. Ik laat het voortaan vast leggen op papier en ga ook de reisorganisatie inlichten over deze praktijken!! Wat zulke heerlijke dagen waren, zijn verloren gegaan door deze actie.
Ik stap enigszins boos, maar vooral teleurgesteld in mijn mini-van die mij naar de Cambodiaanse grens gaat brengen.

• 21 November 2017 - 08:40

Marion: